9 Aralık 2014 Salı

Ağız kokulanrından kurtulmak mümkün mü?


Bahçeşehir var olan sağlık yelpazesine yeni ve çok şık bir alternatif diş merkezini ekledi. birincidiş mevcut ortama daha parlak bir ışık olarak geldi. Bu parlak ışık sayesinde gülüşünüz inci gibi ışıldayıp, farklılığını gösterecek. Özel BirinciDiş Merkezi Başhekimi Protez Uzmanı Dr. Reyhan Ülgen merak edilen soruları yanıtladı. Ağız kokusu, yaşayan kişinin sosyal, iş ve özel hayatını etkileyen çok önemli etkenlerden biridir. Ağzı kokan kişi zamanla bunu kafasında büyütüp, kendini toplumdan uzaklaştırarak takıntı haline getirebilir. 10 cm uzaktan ağız kokusu duyulan kişi, 1 metre uzaktan koktuğunu düşünerek, insanlara mesafeli durabilir. Boşanma nedeni Ağız kokusu olan davalar bile vardır. Kişi bir iki kez doktora gidip sonuç alamadıysa ağız kokusuyla yaşaması gerektiğini düşünmemelidir. Çok kapsamlı nedenleri olabileceği için, hasta bıkmadan tıbbın çeşitli uzmanlıklarından diş hekimliğinin çeşitli uzmanlıklarına kadar çözüm yolları aramalıdır. Ağız kokusunu gideren sprey, gargara veya yiyecekler sadece kokuyu baskılar, ortadan kaldırmaz. Ortadan kalkması için etkenin bulunup tedavi edilmesi gereklidir. Örneğin burnunda eğrilik olan kişi rahat nefes alamayacağı için, kulak burun boğaz yollarındaki hava dolaşımı bozulmuştur. Bu da boğazında ve sinuslerinde problemlere neden olmaktadır. Burun eğriliği ameliyatı olarak kulak burun boğaz yollarının sağlığını yeniden kazanmalıdır. Çoğu kişinin şikayeti olan ağız kokusunun nedenleri nedir? Sabahları ağızda hissedilen koku fırça ve ip kullanımıyla geçmiyorsa, diş problemlerinden veya sistemik rahatsızlıklardan kaynaklanıyor olabilir.


Kokuya neden olabilecek diş kaynaklı sorunları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
Diş çürükleri ve iltihapları
Diş taşları ve dişeti iltihapları
Dilde oluşan mantar, kıllı dil
Eski veya hatalı yapılmış protez veya köprüler
Sigara


Ağız kuruluğu: Tükürük kokuya neden olan gıda artıklarının temizlenmesinde önemli rol oynar Dişlerin fırçalanmaması: Birikmiş yemek artıkları ve kokulu yiyeceklerin verdiği koku nedeniyle kokuya sebep olur. Kokuya neden olabilecek sistemik rahatsızlıklar nelerdir?
Solunum yolu problemleri: Bademcik, boğaz, sinüs ve akciğer iltihapları
Sindirim sistemi rahatsızlıkları: Gastrid, ülser
Diabet, böbrek rahatsızlıkları gibi diğer problemler


Kişide ağız kokusu problemi varsa neler yapması gerekli? Hasta kendisi dişlerini fırça ve iple temizlemeli, protezlerinin bakımını düzenli olarak yapmalıdır. Diş kaynaklı problemlerde diştaşları temizlenerek ve dişetleri tedavi edilerek dişeti problemleri giderilmelidir. Çürükler ve iltihaplı dişler tedavi edilmelidir. Protezler belirli sürelerle değiştirilmelidir. Sistemik nedenlerden kaynaklanan ağız kokusu problemlerinde ise uzman doktora gidip tedavi ettirilmelidir.


Dişleri fırçalarken ve ip kullanırken neye dikkat etmeliyiz? Orta sertlikte bir fırça kullanmalıyız. Dişle dişetinin birleştiği yere diş fırçasını yerleştirerek, oradaki dişeti oluğu değimiz kısımdan başlayarak, fırçaya fazla kuvvet uygulamadan günde 3 kez dişlerimizi fırçalamalıyız. Dişetinden dişe doğru, hafif dairesel hareketlerle dişlerin ön, arka ve çiğneme yüzeyleri fırçalanmalı ve fırçalama işlemi her dişe 3-4 fırça darbesi gelecek şekilde olmalıdır. Dişler arasında sıkı temas varsa, fırçanın aradaki yiyecek artıklarını çıkarması olanaksızdır ve bu işlem için diş ipi kullanılmalıdır. Diş ipi kullanırken hasta işaret parmaklarına ipi dolayıp, önce bir dişle dişeti arasına ipi yaslayarak çıkarmalıdır. Sonra aynı yere ipi yerleştirip diğer komşu dişe doğru ipi yaslayarak çıkarmalıdır. Hasta hekimin önerisine göre ara yüzleri temizlemek için ?water pik? denen ve ara yüzleri su püskürterek temizleyen aleti kullanabilir. Sürekli olmamak kaydıyla dönemsel olarak ağız gargaraları da kullanılabilir. Çünkü gargaralar normal ağız florasındaki faydalı bakterileri de öldürebilirler.


Diştaşları nasıl temizleniyor? Öncelikle hastanın mevcut diştaşları ?kavitron? dediğimiz elektronik cihazla temizlenir. Sonra dişlerin üzerindeki lekeler ?air flow? dediğimiz karbonat püskürten cihazla çıkarılır ve en son lastikle parlatılır. Bunlar kısa süren ve ağrısız işlemlerdir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder